dijous, 6 de maig del 2010

La mort d'Ivan Ílitx


La mort d'Ivan Ílitx publicada per primer cop el 1886, és un relat de Lev Tolstoi. Es tracta d'una de les obres de ficció més elogiades de la darrera etapa de l'autor rus. Sorgeix, en part, de l'angoixa intel·lectual i de la lluita espiritual de l'autor que el va dur a la conversió al cristianisme. En el centre de la història hi ha l'examen sobre la natura de la vida i la mort, i com pot l'home arribar a acceptar la inevitabilitat de la mort. Vladimir Nabokov i Mahatma Gandhi defensaven aquesta obra com la millor de tota la literatura russa.

La mort d'Ivan Ílitx és el reflex del significat misteriós que tenia la mort per a Tolstoi. L'argument gira a l'entorn d'Ivan Ílitx, un petit buròcrata que fou educat sota la convicció que podria assolir un càrrec al govern de l'imperi tsarista. De mica en mica, els seus ideals es van complint. Tanmateix, s'adona que aquest esforç no ha servit de res, ja que en arribar a la posició que sempre havia somiat, es pregunta quin sentit han tingut tants sacrificis.

El relat va adquirint una gran potencialitat. Això es visualitza als moments de recerca interna d'Ílitx, que ho ha aconseguit tot, té una família decent i una posició respectable, però li falta una cosa: la pròpia existència. El lector s'adona que Ílitx va desapareixent mentre va avançant la trama, a partir del moment que li notifiquen que pateix una malaltia totalment desconeguda. Ivan no sabrà què fer, i desitja en primer lloc trobar consol. Però, davant de la seva sorpresa, aquest li és negat fins i tot pels seus éssers estimats. Ílitx és una nosa per a la gent que l'envolta, que desitja que es mori perquè els deixi lliure una plaça burocràtica.

Ivan veu com el fantasma de la mort ronda per casa seva, sentirà les seves passes i resarà per curar-se. Però tot serà inútil: al final, el destí li jugarà una mala passada i morirà.

L'obra va més enllà del simple tema de la mort. El protagonista s'adona, amb la seva pròpia mort, que tot té un final i que, mitjançant aquest final, podrà descansar.

3 comentaris:

Xisca ha dit...

Deseando leerlo chic@s.

Miguel P. ha dit...

De estos libros que ni más ni menos. Encaja, sólido, brillante.


Tolstoi me interesa mucho aunque sus obras son muy extensas y estaré gustoso de tener alguna edición de bolsillo cómoda de leer algun verano.


Asi que este primer acercamiento a su obra con esta novela corta me ha gustado mucho.


El final lo veo más una liberación que otra cosa del protagonista. Da que pensar, creo que hasta Woody Allen se alegaría si sabe antes que nadie que hay poco antes de morir.

Sandra ha dit...

Una gran obra maestra. Reflexiva, profunda, inquietante...
No era la primera vez que la leía, pero como los grandes libros me ha pintado otra realidad que en su momento no me había percatado. Los años y la experiencia me han abierto una puerta en sus líneas que con anterioridad se me habían pasado por alto.
"Vanidad de vanidades, dice el predicador" decía el gran Salomón en el Eclesiastés. A veces, como Iván, pasamos por este mundo sólo nadando en la superficie sin adentrarnos en la esencia de la vida.
Como el lema del renacimiento "Carpe Diem", el libro nos invita a honrar la vida a aprovechar cada momento de ella.
Una buena obra, siempre deja una huella en el corazón del receptor. A mí, por lo menos, me la ha dejado.